24 август в Pork pie или още един спомен от лятото

   Преди няколко века хитрите американци, които не можели сами да си берат памука, решили да си вземат насилствено работна ръка от друг континент – Африка. Робите са били хора от негроидната раса. Така се зародила срамната традиция на робството, чието ехо отеква и до ден днешен. Тъй като робите са били хора от негроидната раса, робовладелците естествено ги наричали НЕГРИ. Постепенно тази думичка се е видоизменила и е придобила друг смисъл. След премахването на робството чернокожите остават на американския континент и стават значима част от американската култура и нация. Следват около 100 години, в които всички други националности в Америка се опитват да дискриминират чернокожите и влагат в думата НЕГЪР обиден смисъл. Така тази думичка се превръща от етимологично описание на раса в расизъм. По този начин тя става обидна и вредна и започва да насажда ксенофобия и омраза. Използват я расисти т.е. не много умни хора, хора които преценяват на мига друг човек само по цвета на кожата му. Хора, които биха убили заради различен цвят на кожата. Престъпници, побойници, убийци.

   С нарастващата сила на ,,Дживението за граждански права‘‘ и последвалото либерализиране на американското общество в средата на миналия век, тази дума се забранява. Именно защото се е видоизменила в расистки термин. Сега, когато убеждавам баща ми и други бетонени глави, че не трябва да използват тази дума, защото възпитава расизъм, той ми се смее и ме пита ,,Ми как да ги наричам‘‘. Когато говори за вуйчо ми, баща ми не го нарича ,,Тоя белия‘‘ примерно. И така е в цялото ни общество. И това е проблем, защото когато един родител не успее да научи детето си да прави разлика между расизъм и раси, това същото дете ще порасне и ще използва расистки термини и ще е потенциален расист – престъпник, побойник, убиец.

   Точно едно такова пораснало дете, което не е възпитано подобаващо от своите бетонирани в панелките родители с капаци, дойде снощи и развали веселбата на 30 нормални, добре възпитани деца, които са премахнали въпросните, вкоренени от родителите им расистки термини от речниците си. Дойде и започна да бие нашият чернокож приятел Еди. 10 минути Преди това Еди обясняваше на Саня, че често го нападали и затова има белези от побоища. Саня не му вярваше и го ебаваше, че си е просто побойник.

   И когато ви кажа да не използвате тази дума пред обществото и децата си, не търсете аргументи под дърво и камък. Защото когато отидем с мойте приятели да се забавляваме и цяла нощ е много приятно и весело и дойде някакъв случайно попаднал на партито бабун и започне да удря някой от компанията само защото е чернокож, тогава става грозно. Става грозно за хората наоколо, става грозно за собствениците на клуба, става грозно за мен, за вас, за нашите родители и за техните родители. Затова си помислете кое възпитава расизъм и кое не. И подбирайте малко думичките, които използвате. Не е непосилно. Децата ще пораснат и ще станат част от обществото, а нали постоянно искате то да е нормално – както казвате вие – като в белите държави. Само, че в ,,белите държави‘‘ расизмът и използването на расистки термини се наказва строго от закона.

Публикувано в Текстове Texts с етикети , , . Постоянна връзка.

Вашият коментар