Операция ,,Шменти капели‘‘ – комикс без супергерои

   В типичен за него сатиричен стил Владислав Карамфилов – Въргала ни напомня близкото минало. Колекция от комиксови образи, в чиито пантеон най-високо стои този персонаж, с когото актьорът-режисьор придобива популярност в началото на 90-те. Въргала се проявява във всеки един от персонажите, независимо дали е мутра, дребен мошеник, ченге или висш полицай.

   Калейдоскопичен разрез на общество ни през последните 20 години, ,,Операция Шменти капели‘‘ показва с изобилна самоирония историята на т.нар. преход. От кукловодите в началото до съвсем пресните събития, дали заглавието на филма. Комикс, в чието рисуване са участвали всички зрители на филма (освен може би родените след 2000 г.). Затова реакциите в киносалона са нееднозначни. Горчиви въздишки при метафората с аквариума и бълхите и бурен смях в абсурдните, комични, но и откровено реалистични сцени и случки, на които не само Въргала, но и всички ние сме били свидетели нееднократно.

   Историята е добре позната на публиката, но в същото време е много лична за Карамфилов. Режисьор, сценарист, продуцент и изпълнител на главната роля във филма, Въргала се бори за създаването му седем години. Това неизбежно е повлияло на крайния резултат. Филмът на моменти е фрагментиран, отделни  сцени излизат от историята за да направят обществения разрез още по-подробен, но стават излишни за сюжета и са в тежест за динамиката на действието. Желанието да се покажат колкото се може повече типични ситуации и характери изиграва лоша шега на фабулата. В стремежа си да покаже абсолютно всички тенденции от ,,прехода‘‘, филмът достига върхови моменти като трансформацията на спец-полицая Шопа (брилянтно изпълнение на поп-фолк звездата Константин) в успешен чалга изпълнител, но и персонажи, чиято поява е без значение за сюжета, каквито са тези на Август Попов и Росица Литова. Те забавят действието и излишно удължават времетраенето на лентата.

   Отделни сцени от филма често се родеят с телевизионния скеч – специалитет на Карамфилов. За тази тенденция спомага и актьорската игра. Нуждата от преекспониране и обобщаващо типизиране на образите кара някои от изпълнителите да преиграват понякога. За съжаление това важи в най-голяма степен за Въргала. Може би, ако се беше фокусирал единствено върху създаването на филма (отреждайки си епизодична роля на дребен далавераджия – негов любим образ) и беше оставил главната роля на някой друг, резултатът би бил с една идея по-добър, но това са бели кахъри дето се вика.

   Цялостно ,,Операция Шменти капели‘‘ по забавен и гледаем начин отразява последните години, отскачайки във времето с ретроспекции и реминисценции. Намерението на филма да достигне до колкото се може повече публика се отразява в богатия на популярни лица актьорски ансамбъл, масивната рекламна кампания (включваща специална премиера с червен килим в зала ,,Арена Армеец‘‘ пред 7000 души), специалните визуални ефекти и холивудския финал.    

Публикувано в Полезно Goood for You, Текстове Texts с етикети , . Постоянна връзка.

Вашият коментар