Лятно кино с БНТ1 в Up Outdoor Cinema – 10. 08. 2012

На 10-ти август от 21.00 ще ви представим българския филм ,,Прогноза“. Веднага след него ще пуснем някои от най-новите  български екстремни филми. Подробна информация за тях: http://blog.banskosp.com/?p=1568

 

 

Прогноза

България, 2008, 102′
Режисьор: Зорница София
С: Теодора Духовникова, Крешимир Микич, Деян Славчев-Део, Асен Блатечки, Юлиан Вергов, Стефан А. Щерев

Съдбата събира разнородна дружина балкански сърфисти, нахакан английски журналист с хърватски корени и влюбена в него българка. Има и трудно призната любов, и много мъжкарски псувни.

С втория си игрален проект Прогноза Зорница София обръща гръб на свидните за родното кино соц и постсоц теми, фокусирайки поглед върху един доста по-стар, но и далеч по-актуален проблем, често диагностициран като “балкански синдром”. Филмът е зареден с енергия, създаден е от млади хора и предназначен за младежи по душа. Не липсват пропуски, нито излишества, но пък позитивизмът и яркото слънце са така примамливи, че ти се иска да си затвориш очите за очевидните недостатъци. Група горди балканци, зарибени по уиндсърфинг, са изправени срещу опустошително любовно цунами. Епицентърът на земния трус е в Лондон, където се сблъскват адски обърканата българка Маргарита (Теодора Духовникова) и преуспелият хърватски емигрант Марко (Кресимир Микич). Събира ги журналистиката, разделят ги неговият снобизъм и нейната ведра маниакалност. Впечатление прави естествената, макар и не особено силна актьорска игра. Асен Блатечки отново е на линия с дрезгав глас, мъжкарска мъдрост и с македонско гражданство. Прибавяме вечното момче Део, който се превъплъщава в брат на Маргарита, Кирил Стойнов, Юлиан Вергов с интересна прическа и Стефан А. Щерев, достатъчно дивен за сърбин. По-интересната част от събитията се случва на ветровит турски остров, една от малкото дестинации за сърф наоколо. Благодарение на оператора Крум Родригес можем да изплакнем очи в синьозеленото на морето и да се порадваме на красиви картинки. Ала сценарият е слабо звено. Любовната история прераства в мелодрама, а балканците бързо се изпокарват на обичайните исторически и фолклорни теми, започват да издигат огради помежду си и псуват като за световно, което ни идва твърде клиширано. Но, както Марко отсича на перфектен английски в самото начало на филма – всичко е в наши ръце и не зависи от никакви обстоятелства. Ако искаш да харесаш този филм, ще намериш достатъчно основателни причини.

Публикувано в Up Outdoor Cinema - Лозенец, Царево с етикети , . Постоянна връзка.

Вашият коментар