Starteras – ,,От театъра до цикъла“ (рецензия)

На 21. 01. 2012 г. се състоя промоцията на дългоочаквания нов албум на Starteras от Х-Тeam. Партито беше проведено в столичния клуб Мixtape5 и ако не се броят техническите гафове, точно това е начинът за отбелязване на нов албум. С много реклама и с много гост-изпълнители. Повечето от тях бяха от новия лейбъл на Васо – Illmate, както и тези от стария – Кilla K и Мista P (Х-Тeam) и Куц и Клец + диджейския проект TAKT DJs.

   Тавата бе продавана на партито срещу 10 лв. във вид на флашка, закрепена към симпатична минималистична обложка. Абсолютен прецедент за България – USB-то е във формата на ключ и съответно може да се носи на ключодържател. Може да се използва и като обикновена флашка след кът и пейст на информацията, която е интерактивна т.е. има и допълнителни материали освен парчетата. Но не съветвам истинските фенове да пристъпват към подобни действия.

   А сега за албума. Лично аз очаквах повече фичъринги в песните, като се има предвид любовта на Starter-a да дава път на своите хора, а и изобилието от таланти в новия му лейбъл. Но Алилуя – Васил М. този път е отделил почти всички тракове само за себе си. В албума взимат участие само Logo5, Aztec Attack, Kuc I Klec, X-Team и Deadly Mindz. Все пак, ако се върнем 10 години назад до ,,Salute‘‘, ще видим, че огромна част от участниците в албума вече не се занимават активно с музика. Очаквах и повече влияние от Illmate и електроника от Darkstep, но и това го няма. Васо е заложил преди всичко на себе си.

   Парчетата са наредени в А и В страна (по 10 трака, с пролог и епилог, едно междуметие а.к.а. skit с много силно включване от Spens и 6 бонус песни, които се теглят от сайта). Поклонът пред касетките е пълен – всяка страна започва и завършва със същите звуци, които бихте чули, ако слушахте албума на касетофон. Оттук натам преклонението е към чистия хипхоп. В постмодерен стил (каквато всъщност е и природата на хипхопа като явление) се смесват фънк, джаз, брейкoве и скречове с цитати и намигвания към хората и приятелите на автора (отново са използвани семпли от стари български рап парчета). Всичко това е в комбинация с типични за Starteras, но и за цялата софийска сцена рими – тежки и заплетени. Изненадан съм неприятно от повишеното количество омраза в текстовете. Нерядко се захващат теми, които явно са правили лошо впечатление на Митрев през годините и са натрупали нетърпимост, за сметка на оптимистичния мироглед. Селянията и София се превръщат в централен обект и тема на няколко от не-чак-толкова-добрите парчета в тавата.

   Очевидното е, че качественият български хипхоп все още има какво да каже. И шепата хора, които се интересуваме от неговите думи, ще чакаме с нетърпение следваща тава на X-Team, силни колаборации на Starter-a с Illmate, а и всичко останало, което е направено с мисъл, любов, желание и щипка алкохол.

   Албумът ,,От театъра до цикъла‘‘ може да намерите тук:  http://illmate.com/otdc/  

Още полезни сайтове:    http://starteras.com/

http://bg-bg.facebook.com/pages/STARTERAss/358573560848

http://www.myspace.com/starteras

http://takt.tumblr.com/

Публикувано в Полезно Goood for You, Текстове Texts с етикети , , . Постоянна връзка.

Вашият коментар