Функции на екранния костюм. (+ примери)

„Декор за човека” така нарича костюма в киното известният френски костюмограф Жак Мануел, добавяйки, че всяка дреха „става на екрана костюм, когато скрива личноста на актьора и разкрива личноста на героя.”   Върху екрана костюмът преследва една и съща цел – да даде възможност на зрителя да си представи актьора като някой друг, да помогне на актьора да се превъплъти в друг човек.

1.Функцията да разкрива времето на действие

Пример 1 (,,The King`s Speech‘‘, реж. Том Хупър)

Въпреки, че през цялото време различните години на действие са обозначени с надписи, зрителят лесно може да се ориентира за епохата на филма по декорите и костюмите. Още в първата сцена на филма, с появата на херцога на Йорк (Колин Фърт) пред публиката на Уембли, се забелязват стилизираните костюми на цялото английско общество от времето между двете световни войни.

Пример 2 (,,Metropolis’’ реж. Фриц Ланг)

През 1927 г., когато Фриц Ланг е правил Метрополис едва ли е подозирал колко надалеч ще отиде киното от техническа гледна точка. Роботът като символ на бъдещето присъства осезаемо в този шедьовър на нямото кино. Но тук роботът не е техническа иновация или анимация, а… актьор в костюм. Въпреки това не остава никакво съмнение, че действието се развива далеч в бъдещето.

Пример 3 (,,Robin Hood‘‘, реж. Ридли Скот)

Рицарски доспехи, монашески роби, лъкове и копия декорират звездния състав на филма. Не остава никакво съмнение,че действието се развива в средновековна Англия.

2.Функцията да разкрива мястото на действие

Пример 1 (,,Black Swan‘‘, реж. Дарън Аронофски)

Изящните балетни костюми разкриват мястото на действие – балетната сцена и тренировъчната зала, още от първата сцена. Освен това костюмите са важна част от филма, дори когато действието се развива в дома на героинята или нощен бар.

Пример 2 (,,It`s kind of a funny story‘‘, реж. Ана Боден, Райън Флек)

Обърканият главен герой на филма попада доброволно в психиатрична клиника. Разнообразните и ексцентрични екранни костюми на тамошните обитатели, примесени с болничните униформи не оставят никакво съмнение за мястото на действие.  

Пример 3 (,,А сега накъде?’’ реж. Рангел Вълчанов)

На изпит по актьорско майсторство всеки един от героите на филма е облечен по свое усмотрение. Цветни и различни, новото поколение актьори очакват с трепет своя дебют на сцената – основно място на действие във филма.

3.Функцията да разкрива социалния статус на героя

Пример 1 (,,Hors La Loi’’, реж. Рашид Бушареб)

В един от най-добрите исторически епоси в последно време, историята проследява Алжирската революция през очите на трима братя. Първият от тях, който се заселва във Франция започва да се занимава с незаконен бизнес. Постепенно забогатява. Облеклото му започва да контрастира с това на останалите емигранти в алжирското гето, повечето от които работят във фабриките на ,,Рено‘‘ само колкото да оцеляват.

Пример 2 (,,La nana‘‘, реж. Себастиан Силва)

Униформата на бавачката (или прислужницата) служи именно за да я отличава от останалите членове на богаташкото семейство като едновременно с това прикрива социалния статус на героинята. Нейните собствени дрехи, обаче го разкриват. Той е чувствително по-нисък от този на нейните работодатели.

Пример 3 (,,Batman begins‘‘, реж. Кристофър Нолън)

За да отвлече вниманието на медиите от новото явление в Готъм сити – Батман, Брус Уейн е принуден да предизвиква скандали. Досега скромен и отдаден на източните философии, богатият наследник започва да живее показно и безсрамно. Това се отразява и на облеклото му.

4. Функцията да разкрива черти от характера на героя

Пример 1 (,,Temple Grandin‘‘, реж. Мик Джаксън)

Темпъл Грандин (Кирстен Дънст) като аутист винаги е имала собствено мнение за всичко, включително и за дрехите, които носи. Когато започва да се занимава професионално с изграждане на здравословни ферми за добитък тя държи да се облича неотменно в каубойски стил като сама аранжира костюмите си с типични атрибути. Този стил остава запазена марка, дори в нейното ежедневие и до ден днешен.

Пример 2 (,,Подслон‘‘, реж. Драгомир Шолев)

Още с появата на Тенкса (Ирена Христоскова) на вратата, бащата (Емил Стойчев), респективно и зрителят разбират, че той не е средностатистически член на обществото. Това става благодарение на неговото крайно стилизирано пънкарско облекло – кубинки, тесни дънки, кожено яке, гребен. 

Пример 3 (,,The Matrix’’ реж. Анди и Лари Уашовски)

Когато са в реалния свят, героите на филма са облечени невзрачно с изпокъсани стари дрехи, останали отпреди войната между хората и машините. Когато са включени в Матрицата, всеки от тях проектира представата си за собствения ,,Аз‘‘. Това се отразява най-вече на външния вид и костюмите им. Наметалото на Нео, коженото облекло на Тринити, спретнатите костюми на Морфей и т.н.

5.Функцията да определя „местния” и етнографски костюм

Пример 1 (,,Desperado‘‘, реж. Робърт Родригез)

Традиционните мексикански музиканти присъстват обилно в творчеството на Родригез. Въпреки, че филмите му са преситени с пост-модернистични препратки и населени от поп-културни персонажи, мексиканските мариячи винаги се отличават със своите неотменни пончота и сомбрерота.

Пример 2 (,,Broken blossoms’’, реж. Д. У. Грифит)

Лондон в началото на 20-ти век. Пъстра мозайка от цялата световна миграция. В крайните квартали остават придошлите търсачи на по-добър живот. Още с пристигането си тук те се маргинализират. Главният герой – Чен Хуан държи малко магазинче за предмети от Далечния Изток и се опитва да вкара малко от духа на мирната и блага източна философия в калното гето. Ричард Бартълмю, родом от САЩ, получава много положителни критики за перфектното си пресъздаване на китаеца, но за това не малка заслуга имат и добре изпипаните традиционни китайски одежди, които носи героят му на екрана.

Пример 3 (,,Лачените обувки на незнайния войн’’,  реж. Рангел Вълчанов)

Шопското село в, което се развива действието на филма е заснето изцяло в натура – с истински декори, актьори натуршчици – жители на селото, чиито екранни костюми са автентични шопски носии.

6.Функцията на костюма да прикрива черти от характера на героя

Пример 1 (,,Bad lieutenant’’, реж. Абел Ферара)

Героят на Харви Кайтел, поелото към пропаста ченге, използва елегантни цивилни костюми. Те са като камуфлаж за изгнилата душа на пропадащия полицай, който се увлича все повече по алкохола, наркотиците и хазарта и все по-малко се интересува от борбата с престъпността.  

Пример 2 (,,Barbarella‘‘, реж. Роже Вадим)

Барбарела (Джейн Фонда) е интергалактическа машина за убиване, натоварена със задачата да спре злия Дуранд-Дуранд. Нейните футуристично-еротични костюми издават силната сексуалност, която всъщност е основна черта на характера и.

Пример 3 (,,Millenium 2: The girl who played with fire’’, реж. Даниел Алфредсон)

След като успешно е изчезанла от лицето на земята за известно време Лисбет Саландер (Нуми Рапасе) е обвинена неправомерно в тройно убийство. Търсена от мафията, полицията и медиите, тя тръгва на обречена мисия по откриване на истинските виновници за да изчити името си. За целта тя използва най-различни суб-културни дегизировки, които коренно се отличават от собствения и стил на обличане.  

7.Самостоятелна драматургическа функция на костюма

Пример 1 (,,American gangster’’, реж. Ридли Скот)

Героят на Дензъл Уошингтън е чернокож гангстер, забогатял бързо във време, в което няма място за такива като него. Много положителни качества на неговия характер обаче му помагат да стои здраво в несигурните води на подземния свят. Едно от тях е скромността. Той обаче я загърбва, когато жена му му подарява скъпо кожено палто, с което присъства на важен боксов мач и привлича вниманието към себе си. До тогава той е никой. Оттук следват проблемите на героя с властта, която започва да го наблюдава.

Пример 2 (,,A dog`s life‘‘, реж. Чарли Чаплин)

,,Скитника‘‘ на Чаплин е иконичен образ в световното кино. Още с първата си поява той и неговият образ предизвикват комичен ефект. Най-вече заради костюма – несъразмерно големи панталони, впито елече, и аристократични бомбе и бастунче.

Пример 3 (,,Козелът‘‘, реж. Георги Дюлгеров)

Тракийска носия често става причина за един от многото спорове между патриотичния герой на Иван Бърнев и чужденката на Анджела Родел. Героят на Бърнев дори изтъква, че материята, от която е произведена дрехата е предшественик на дънките.

8.Ролята и значението на костюма в цветовата композиция на филма

Пример 1 (,,Charlie & The Chocolate factory’’ реж. Тим Бъртън)

Фабриката за захарни изделия на Уили Уонка е изцяло базирана върху най-различни цветове, багри и шарки, които понякога са на границата на абсурдния кич. Костюмите на героите и най-вече тези на Джони Деп са от голямо значение за цялостната цветова композиция на филма. Те често съвпадат с фона и декора на действието, в зависимост от това дали той е тъмен или светъл, дали гамата на цветовете е студена или топла, с което режисьорът показва съответно миналото и настоящето на героя.

Пример 2 (,,The Imaginarium of Doctor Parnassus’’ реж. Тери Гилиъм)

Приказният свят на Тери Гилиъм винаги е богат на цветове. В този филм действието се развива в съвременен Лондон, но героите отказват да се впишат в сивотата му. Вместо това те разиграват феерични сцени в имагинериума, където костюмите са от огромно значение за цялостната цветова композиция на филма.

Пример 3 (,,Crouching tiger Hidden dragon‘‘, реж. Анг Лий)

Нощната битка на покривите придобива поетични размери. Ведно с тъмните цветове на нощта, Анг Лий съчетава и тъмни дрехи на героите. Облеклата се сливат с нощта.

9.Костюмът като основа за филмовите гегове

Пример 1 (,,The Tuxedo‘‘, реж. Кевин Донован)

Джеки Чан често използва филмовият костюм за бойните си каскади. Този път целия филм е основан върху високо технологичен смокинг, с помощта на който кунг-фу майсторът се превръща в мега шпионин и успява да направи бойната хореография още по-впечатляваща. Филмът изобилства от бойни гегове, чиято основа е именно смокингът.   

Пример 2 (,,Pret-a-Porter‘‘, реж. Робърт Олтман)

Великият разбивач на съвремеени стереотипи Робърт Олтман, този път се цели в модната индустрия. За целта използва плеяда от именити актьори – символи на различни поколения, безпощадна сатира и безброй модни костюми, които са постоянен двигател на филмовите гегове в повечето сцени от филма. 

Пример 3 (,,Kick-ass‘‘, реж. Матю Вон)

Костюмът на супер-героят се пренася от комиксите в киното. Неговите функции са да прикрива личността на обикновения човек от ежедневието, да го превърне в свръхчовек и да му даде нова, лесно разпознаваема от обществото самоличност. Филмът на Матю Вон обаче иронизира и разбива жанра. Неговият главен герой има силно развито чувство за справедливост, но няма сръхествесвени сили. Той си поръчва костюм на супергерой и излиза да наказва лошите. Зеленият му безформен костюм обаче често предизвиква комични реакции и става основа за някои от геговете съв филма.

10.Функцията на костюма в историята на филмовия еротизъм

Пример 1 (,,Tamara Drewe‘‘, реж. Стивън Фриърс)

Малко консервативно селце в Англия. В отдалечена вила група писатели са се събрали на спокойствие за да създадат следващите си творби. Когато Тамара Дрю (Джема Артертън) се появява предизвикателно облечена в червен потник и изключително къси дънкови панталонки, за писателското общество настъпват смутни времена.

Пример 2 (,,Batman Returns’’, реж Тим Бъртън)

Жената-котка (Мишел Пфайфър) още в комиксов вариант е обречена да излъчва неустоим сексапил. Нейната функция в историята е да съблазнява враговете си за да ги побеждава. Във версията на Тим Бъртън еротиката е постигната със стегнат, прилепнал, кожен костюм, чиято маска напомня садо-мазо стила. Щрихите нанесени върху героинята обаче не опошляват образа, а остават на повърхността, на тънката граница между еротиката и софт-порнографията. 

Пример 3 (,,Basic Instinct‘‘, реж. Пол Верховен)

Класически пример за това как една сцена превръща посредствен филм в класика. До ден днешен се спори дали Шарън Стоун носи бельо под полата си, когато се завърта на стола пред разпитващите я полицаи. Така или иначе тази сцена остава емблематична именно заради предизвикателното облекло на героинята в сюблимният момент.

11.Историческия костюм и модата

Пример 1 (,,High Society‘‘, реж. Чарлс Уотърс)

Както подсказва заглавието на филма, действието във филма се развива в средите на висшето общество. Героите на Грейс Кели, Фред Астер и Бинг Кросби (самите те част от него и в реалността) са облечени по последните модни изисквания на 50-те години. Или ги диктуват – зависи от гледната точка.

Пример 2 (,,American Psycho‘‘, реж. Мери Харън)

Патрик Бейтман (Крисчън Бейл) е прототип на съвременното юпи. В тази екранизация по култовия роман на Брет Истън Елис не са спестени маниите на изключително богатите банкери и брокери от Уолстрийт. Една от тях са скъпите модни костюми на най-големите дизайнери.

Пример 3 (,,Bad Boys‘‘, реж. Майкъл Бей)

Майк Лаури (Уил Смит) е свръхуспешно ченге и заедно със своя партньор Маркъс Бърнет (Мартин Лоурънс) умело разрешават тежки престъпления и разбиват наркобанди. Маркъс е уравновесен семеен мъж, а Майк Лаури е ерген и плейбой, който дори по време на работа се облича с модерни и скъпи костюми, кара скъпи колекционерски коли и непрекъснато се опитва да съблазнява момичета, за което често е критикуван от Маркъс и останалите си колеги. 

12.Ролята на грима за характеризацията на образа на героя

Пример 1 (,,The boxer’’, реж. Джим Шеридан)

Филмът на Шеридан противопоставя двете религиозни общности в Ирландия, но се опитва и да ги обедини чрез историята на боксьора Дани Флин. Особено въздействаща е сцената, когато преди важен боксов мач католици и протестанти пеят заедно обща песен – една част от лицата на публиката са с гримирани британски знамена на лицата си, а останалите – с ирландски.

Пример 2 (,,Burlesque‘‘, реж. Стив Антин)

Провинциалното момиче Алис (Кристина Агилера) заминава за Холивуд, където иска да стане звезда. Не че, когато пристига е с малко грим, но след като Тес (Шер) я гримира тежко за да излезе на сцената си проличава разликата между звездите и провинциалните момичета в шоубизнеса. Случай, в който по-малкото грим изиграва по-голяма роля за характеризацията на героя. 

Пример 3 (,,Star Wars: Return of the Jedi‘‘, реж. Ричард Маркънд)

В края на филма емблематичният Дарт Вейдър осъзнава грешката, която е сторил в миналото, минавайки към Тъмната страна. Той погубва императора и отново се превръща в Анакин Скайуокър и сваля зловещият черен шлем. Под него Люк Скайуокър, а и зрителите за първи път виждат истинското лице на тъмния ситски лорд и разбират защо той трябва да носи животоподдържащ костюм. Тежки наранявания от миналото зеят върху остарялото лице на Анакин.

13.Ролята и значението на аксесоарите и реквизита към костюма

Пример 1: (,,London Boulevard‘‘, реж. Уилям Монахан)

Красивата и елегантна актриса Шарлот (Кийра Найтли) е непрекъснато нападана от папараци и не успява да води нормален живот, заради което и кариерата и е в застой. Често използва загрозяваща шапка и огромни очила за да прикрие самоличността си, дори когато трябва да отиде до кварталния магазин.

Пример 2 (,,Bacheha-Ye Aseman (Children of Heaven)‘‘, реж. Меджид Меджиди)

Когато 9-годишният Али губи обувките на сестра си, след като ги е взел от обущаря, тя няма с какво да ходи на училище. Тъй като семейството им е бедно, а майка им болна, те се споразумяват да използват гуменките на момчето. Захра ще ги носи сутрин, а Али следобед. Гуменките се превръщат в основен двигател на сюжета. Но какво ще стане, когато и те се износят?

Пример 3 (,,TILT‘‘, реж. Виктор Чучков)

Срамежливият и несигурен в себе си герой на Ованес Торосян – Гого, се превръща в истински плейбой, когато отива с приятелите си на бар в малко немско градче. Облечен с най-новите си дрехи и декориран с артистично шалче и променена прическа, той успява да влезе в ролята на италиански мачо и да съблазни две немски момичета.

Публикувано в Полезно Goood for You, Снимки + текст Pictures + story, Текстове Texts с етикети , , . Постоянна връзка.

Вашият коментар