,,Денят на независимостта: Нова заплаха“ (рецензия)

,,Денят на независимостта: Нова заплаха''Когато в края на 90-те съм гледал ,,Денят на независимостта‘‘ поне два пъти годишно на VHS, не съм предполагал, че ще гледам негово триизмерно продължение на огромен IMAX екран. Неговите създатели също. Дори след успеха и култовия статус, който придоби първия филм още с излизането си, продуцентите му нямаха намерение да продължават историята. Идеята за франчайз се появява много по-късно и стартира с това първо продължение, което при боксофис успех ще доведе до изграждане на собствена вселена, подобно на ,,Старгейт‘‘ (1994). Междувременно режисьорът Роланд Емерих и неговият дългогодишен съсценарист и продуцент Дийн Девлин унищожиха света няколко пъти. Все още не е ясно дали те ще направят следващите филми или ще ги оставят в ръцете на други хора.

Феновете на оригинала няма да бъдат разочаровани, защото новият филм използва неговите схеми и шаблони, подправени с развитието на технологиите в киното от последните 20 години. Отсъствието на Уил Смит (причина за отказа е трето поред

Шарлот Гейнсбург ще покорява Холивуд на стари години, но ролята й е невзрачна.

Шарлот Гейнсбург ще покорява Холивуд на стари години, но ролята й е невзрачна.

участие в научна фантастика – след ,,Мъже в черно 3‘‘ и ,,Земята: Ново начало‘‘) е компенсирано с появата на почти всички персонажи от първата част. Взаимодействието между тях създава автентичната атмосфера. За съжаление обаче, колкото и да се опитва, сценарият не успява да достигне комедийния заряд на репликите от ,,Денят на независимостта‘‘. Остроумният диалог е заменен от обилни битки с извънземните. Всичко във филма се развива бързо и не се губи време за научно обяснение и обезпечаване на случващото се. Все пак кой търси достоверност във филм на Роланд Емерих? Съмнително успешните опити на Марвел да обяснат абсолютно всичко фантастично, случващо се на екрана, в крайна сметка довеждат до обемно времетраене и понякога излишни главоблъсканици, а филми като ,,Интерстелар‘‘ (реж. Кристофър Нолан) направиха услуга на филмите, свързани с междузвездно пътуване със свръхподробните си популярни обяснения в областта на квантовата физика. Достоверността в сценария на новия филм се обезпечава от всезнаеща междузвездна топка, която е и ключът към интергалактическата поредица, запланувана да стартира с продължението.

За целта са въведени млади персонажи, които ще трябва да водят битката на новото

Съвсем скоро братът на Тор ще трябва да гони извънземните из широкия космос. Възможна ли е интергалактическа срещу между двамата? Представете си, че Дисни купят франчайза на Емерих?

Съвсем скоро братът на Тор ще трябва да гони извънземните из широкия космос. Възможна ли е интергалактическа срещу между двамата? Представете си, че ,,Дисни“ купят и франчайза на Емерих…

поколение, но и да привлекат публиката, която през 1996 година още не е била родена. Със задачата са нагърбени известният като братът на Тор – Лиам Хемсуърт и неизвестните засега Маика Монро и Джеси Т. Ъшър. Последният влиза в ролата на Дилън Хилър, доведеният син на Уил Смит. В първия филм невръстното хлапе стреляше по извънземните с воден пистолет, но сега ще му се наложи да използва компютърно генерирани лазери. Самият Емерих твърди, че CGI му дават по-голяма свобода на въображението от практическите ефекти и макетите, с които трябва да работи през 1995 г. Със сигурност това го е подтикнало и към предстоящия римейк на другия му култов филм от 90-те – ,,Старгейт‘‘. Немският апокалиптик използва новите технологии в мащаб. Извънземната заплаха е един единствен космически кораб, но той е достатъчно голям за да разбие символите на Лондон, Париж и източното крайбрежие на САЩ, кацайки върху тях едновременно.

,,Денят на независимостта: Нова заплаха‘‘ не е обикновен сикуъл или рестарт на поредица. Неговата, така да се каже, междинна функция е едновременно да стартира нов франчайз, но и да направи мост към култовата класика и нейните персонажи, на които ще се базира. Тази мисия е изпълнена успешно, защото фенското ядро на първия филм ще намери всичко, което харесва в оригинала, а се задава и новата междузвездна посока, в която ще вървят продълженията.

Филмът е в кината от 24. 06. 2016

Линк към филма в IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1628841/?ref_=nm_flmg_prd_5

Публикувано в Полезно Goood for You, Текстове Texts с етикети , , , . Постоянна връзка.

Вашият коментар