Кустурица. Балкански хулиган (рецензия)

(Текстът е публикуван в информационния бюлетин на НФЦ, към фестивал ,,Златен ритон“, бр. 2, 05. 12. 2012)

Самият факт, че свръхкреативният балкански гений Емир Кустурица е намерил време да представи личността и най-новите си проекти в телевизионния жанр, говори много за усилията и авторитета на Георги Тошев. Филмът обаче оставя противоречиви чувства. Причината е, че води зрителя в различни посоки. Отначало чисто журналистически ни въвежда в по-малко популярния свят на твореца. Запознаваме се с неговите архитектурни, литературни и музикални проекти. Историята вниква във фестивала Кустендорф, чиято цел е да среща световни кинозвезди с млади кинаджии.
   Международният културен монумент на Балканския хулиган осигурява материалите и подкрепата за всяко начинание, с което се захване. След педантичното, чисто информационно представяне на последните години от живота му, разказът завива рязко в емоционалната крива. Крайният резултат е колаж от проектите, идеите, философията и историята на Кустурица. За преход между двете части на филма е използвана операта ,,Циганско време‘‘, която авторът поставя на френската сцена за да държи заети музикантите от групата ,,No smoking orchestra’’, докато прави кино.
   По този начин зрителят рязко пропада в неговия дълбоко емоционален свят. Особено ако е почитател филмовото му творчество. Оттък до края, документът на Тошев избира лесния път. Финалът на филма се превръща в монтаж от най-дълбоките и емоционални сцени от най-важните кинотворби на Кустурица. А пред тях безразлична публика не съществува. Всичко това е подправено с коментари относно киното, телевизията, Холивуд и живота.
   ,,Кустурица. Балкански хулиган‘‘ си поставя за цел да представи бунтарството на своя персонаж, неговият вроден нихилизъм и естествено влечение към промяна на света. Катарзисът обаче е поднесен наготово, а щастливият край е буквален цитат от филм на Емир Кустурица.

България, документален, 55 мин., 2012

Продуцент: ShortCut production, BTV

Режисьор: Георги Тошев, Явор Веселинов

Сценарист: Георги Тошев

Оператор: Румен Василев, Виктор Попов

Публикувано в Текстове Texts с етикети , , . Постоянна връзка.

Вашият коментар